Fersk foran kamera?

Bedriften din trenger en video; en profesjonell og treffende filmatisering av hvem dere er og hva dere står for. Du booker en fotograf, stiller deg nonchalant foran kamera og glir gjennom seansen med et one take wonder. Ikke? Vi tok en prat med Camilla Hager for å høre hennes førstegangsopplevelse foran kamera.

Gründer og kreativ leder i HvabeHager, Camilla Hager

Som brennaktuell tekstforfatter i et stadig skiftende medielandskap er det viktig å ikke bare delta på festen, men også planlegge den neste.

– Vi hadde tidlig vært inne på det med video. Det er jo det store nå, fastslår Camilla Hager.

I likhet med mange andre gründere var profesjonell videoproduksjon ukjent terreng. Og litt skummelt. Men med et par blide fotografer på laget og et definert mål i sikte ble veien til mens hun gikk. Slik var det også da hun startet på veien i retning skrivedrømmen.

Med leseren i fokus

Camilla har alltid vært glad i å skrive.

Under det hun beskriver som en detour innom lærerutdanningen ble karrieren som tekstforfatter peilet ut, og i 2010 ble det hele offisielt i form av det Trondheimsbaserte tekstbyrået HvabeHager. Siden den gang har Camilla Hager og teamet hennes produsert vinnertekstene, truffet blink på budskapene og forklart en haug med gründere hvorfor kundene egentlig «(…) ikke bryr seg noe særlig om deg og virksomheten din.»1 Og at det er helt greit.

HvabeHager tilbyr nemlig også skrivekurs.

Ofte er kursdeltakerne gründere som fungerer som både markedsførere, regnskapsførere og mer til i egen bedrift. Sånt blir det en og annen fallgruve av.

– Veldig ofte skriver vi fra eget perspektiv. Så glemmer man hva leseren egentlig er opptatt av, og hva produktet betyr for leseren i praksis, sier Camilla.

Hun mener at fokus på målgruppa er noe av det viktigste du kan ta med deg fra skrivekursene. Da er det gull verdt å holde styr på språkbruken, enten du skal lokke med nyhetsbrev, lage en hjemmeside kunden helst ikke sovner av eller utmerke deg på SoMe. Eller alle tre.

God stemning for alle penga

Å omgjøre skrivekursene til digitale nettkurs ble Camillas nye prosjekt.

Latteren sitter løst når hun forteller om dagen videomakerne troppet opp på HvabeHagers kontorer for første opptak. I tillegg til å være spent og noe ukomfortabel foran kamera dukket nemlig en annen problemstilling opp, i form av en lite sovelysten ettåring.

– Jeg tror aldri jeg har vært så søvndeprivert! Jeg var jo så trøtt, og skulle prøve å huske hva jeg skulle si, og det var nytt for meg og … ja, vi holdt på i timesvis!

Til tross for søvnmangel alá småbarnsforelder ble filmprosjektet likevel en god opplevelse.

– Noe av det jeg digger med å jobbe med Nicholas og Videomakeriet er at de får deg til å slappe av foran kamera, forteller hun. – Det var jo sykt mye fliring, for de måtte jo ta opptak på opptak fordi jeg snakket så mye feil. Men jeg fikk aldri følelsen av at de hadde det travelt eller ble utålmodig eller oppgitt over meg. Det var bare god stemning.

Et utviklende samarbeid

Samarbeidet vokste etter hvert til nye videoprosjekter, i det Camilla beskriver som et kundeforhold som har utvikla seg. Hun tror at det viktigste med videoinnspilling er å få folk til å slappe av, og være seg sjøl. Det er trossalt ikke hverdagskost å få et kamera trykt opp i ansiktet.

Vår jobb er å sørge for at de som skal være på kamera er så rolige og laidback som mulig, for det er den eneste måten å få et superbra resultat på når den personen ikke har gjort noe særlig av dette før. (Nicholas, sykt sjef i Videomakeriet)

Camilla er overrasket over hvor fort hun har blitt varmere i trøya, og hvor mye enklere det har blitt for hver video.

– Nå har vi alt vi trenger på ett eller to tape. Det har definitivt vært en personlig utvikling for min del og, påpeker hun.

Så hva er hemmeligheten; det ultimate stalltipset når man skal spille inn video for aller første gang?

Tenkepause.

Først trer kursholderen i Camilla fram. Hun forklarer rolig at man må ha manus; en plan; en innledning og en avslutning med punch. Kommer an på type video da, så klart. Målgruppe og alt det der.

Ny pause. Så ler hun litt.

– Bare regn med at du kommer til å klusse det til litt. Ikke ta det så høytidelig, så blir det bra tilslutt. Og gjerne bruk sånn teleprompter, hvis du har mye du skal si. Det gjør det så mye lettere.

1 Fra Camilla Hagers bok Skriv så du får JA utgitt i 2020 av HvabeHager AS.

www.hvabehager.no

@skriveskolen

Ønsker du å vite mer om film, foto og digitale konferanser? Sjekk ut hjemmesiden vår http://www.videomakeriet.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s