Hvordan gjennomføre et digitalt julebord?

Året er 2020. Over natten gikk vi fra å reise rundt og møtes hvor enn vi ville, til å gjøre alt digitalt. Teams, Zoom, potethoder og strandbakgrunner – her ble alle kastet inn i en verden av streaming. Det ser ikke ut til å gi seg med det første. Streaming har med stor sannsynlighet kommer for å bli.

Frem til jul ser det også mørkt ut med tanke på å åpne samfunnet. Flere arrangement avlyses jevnlig, og den tradisjonelle julebordsesongen kan ikke gjennomføres. Eller kan den det? Her har vi noen enkle løsninger for hvordan man kan gjøre et digitalt julebord.

1. Lag en TV-sending

Dersom man går for å lage et digitalt julebord, kan man tenke på det som å lage en TV-sending. Intro, programleder, underholdningsinnslag, intervjuer, konkurranser og «game show». Dette har vi i Videomakeriet gjort mye av, og har vært en suksess høsten 2020.

Hvis du vil gjøre det på egenhånd, trenger du ikke mer enn et mobilkamera. Koble deg opp på Facebook Live i ansattegruppen på Facebook, eller inviter gjennom Teams. Ha klart konfettikanoner og signalhorn, og skriv programinformasjon ned på små lapper sånn at du hele tiden har planen foran deg. Programmet kan vare i en times tid – eller litt mer, alt avhengig av hva som skal gjøres. Det viktigste er uansett å tenke at du hele tiden skal engasjere de der hjemme.

Dersom du ønsker en proffere løsning, kan det være lurt å få tak i en profesjonell leverandør av videoproduksjon. Book et konferanse- eller selskapslokale, pynt det opp med julestæsj fra den lokale nisjebutikken, få inn lyd og lys – og vips, så har du et eget juleshow. Dette kan være tungvint å gjøre selv, men de fleste produksjonsselskaper har både erfaring og teknisk gjennomføringskraft på dette.

Du trenger heller ikke å gjøre alt direktesendt. Mange velger å gå for såkalt «live on tape» – eller forhåndsinnspilt. Da møtes man i forkant av premieredato for å spille inn showet, og så sender man det. Skulle noe feil skje, så kan man rette opp i det. Derimot er feil som oppstår også en del av sjarmen med å sende live, spesielt når det er til egne ansatte.

2. Mat og drikke

Ifølge bloggen til BDO Norge har man mulighet til å gi gaver på opptil 2000,- pr. ansatt. I lys av den ekstraordinære situasjonen vi nå befinner oss i, gjelder det f.eks gavekort på restaurant eller refusjon av utlegg (les mer på https://www.bdo.no/nb-no/bloggen/julebord-i-2020-hvilke-skattefrie-alternativer-kan-du-bruke)

Hva med å sende mat hjem til ansatte, sånn at alle får spise det samme? Eller kanskje du kan sende en gaveeske med mat, drikke og annen snacks? Her er det mange muligheter. Ikke bare får man en god opplevelse rett hjem – man kan også bidra til dugnaden ved å bestille fra lokale restauranter som er tvunget til å følge strenge restriksjoner.

Be samtidig alle ansatte om å sende bilder eller filmer fra der de er. Disse kan rulle og gå under livesendingen. De fleste videoleverandørene har tekniske løsninger for å få bilder og filmer direkte opp på skjermen underveis i sendingen. Man kan også kåre «Beste bilde» eller «Beste stemning i heimen», og se hvor kreative de ansatte kan være.

3. Gameshow og prisutdelinger

Som beskrevet over, er det viktig å engasjere de som sitter hjemme og ser på – og hva er vel bedre enn et gameshow?

Her er det bare å ta en titt på YouTube og finne masse inspirasjon. Hva med en quiz til sjefen, med morsomme spørsmål om ansatte? Eller en utfordring der ledere, med bind for øynene, skal ta på ting og gjette hva de tar på? Hvis administrerende direktør i rørleggerfirmaet aldri har jobbet med rør, hadde det ikke vært kjempegøy å se hun eller han prøve seg på å fikse et tett sluk?

Prisutdelinger er også en viktig del av julebordene. Årets ansatt, årets nykommer, årets selger – listen over potensielle priser er lang. Dette er en utrolig effektiv måte å skape god underholding på.

Du kan lese opp de nominerte eller vinnerne på skjermen, slik som under en Oscar-utdeling – med konvolutt, klassisk musikk og det hele. En annen måte kan være å presentere de nominerte, for så å ringe opp direkte på FaceTime til vinneren. Da får man en ekte reaksjon som kan vises umiddelbart på skjermen. Da blir det mye spenning for de som er nominert, og for de som ser på!

4. Programleder

En særdeles undervurdert stilling på utallige webcaster og digitale samlinger er rollen til programlederen. Her bør det være en som har god erfaring med å lede et program og sørge for å holde i den røde tråden. Dette kan ha mye å si for underholdningsverdien i showet, og bør ikke undervurderes.

Med en kjapp titt innom Talerlisten.no finner du mange dyktige programledere som kan bistå til gode priser. Du kan også bruke egne ansatte, men da bør du ha noen som har gjennomført noe slikt før. Har du aldri vært live på ditt eget show før, så kan vi love at det ikke er det samme som å stå på en scene.

5. Forhåndsinnspilte innslag

I en direktesending kan det være fint å bryte gjennom med forhåndsinnspilte innslag. Dette kan være vignetter, taler, overraskelser eller utfordringer – gjort på forhånd.

Et eksempel kan være at man har overrasket vinneren av en pris, noen dager i forkant. Man dukket opp på arbeidsplassen med konfetti og ballonger og gjorde stas på den ansatte. Dette ble filmet, og kan nå vises på direktesendingen.

I en god direktesending kan slike ting være med på å skape dynamikk i innholdet. Det kan fort bli kjedelig med kun intervjuer og prating. Frisk det hele opp med forhåndsinnspilt underholdning, så ser du fort at ansatte blir mye mer engasjerte.

6. Man kan ikke gå fra bordet – men kan bordet kommet til deg?

Si at du velger å gå for et fysisk julebord. Det er lov med 20 personer per bord, med minst én meters avstand. Det er kun lov til å forlate bordet for å gå på do, men utenom må du bli sittende på din faste plass, uten mulighet til å sosialisere med noen andre enn de rundt deg.

Da kan du koble på en mobiltelefon eller kamera til en storskjerm i rommet. De fleste konferanselokaler har utstyr til å få direkteoverføring opp på skjermen. Eksempelvis kan man bruke trådløs HDMI koblet til et systemkamera, som sender live. Ha med en mikrofon rundt omkring, så kan alle andre i lokalet både se og høre de andre bordene.

En enkel lek kan være med på å skape stemningen i rommet. Trekk lapper med navn på, og gi dem utfordringer som må løses foran kameraet. Dette kan gjelde enkeltpersoner, eller hele bordet. Man kan også ha små workshops der bordene må lage ting sammen, som da vises på storskjerm etterpå. Mulighetene er endeløse!

De fleste profesjonelle selskapet har utstyr for å få til dette.

At man ikke kan møtes på samme måte trenger ikke å være kjedelig. Book et digitalt julebord og lever stemningen hjem til ansatte. Slå dere løs og lag et skikkelig artig juleshow.

Ønsker du mer informasjon om mulighetene som finnes, kan dere helt trygt ta kontakt med oss i Videomakeriet.

Se mer om oss hva vi gjør på YouTube!